Mannen leunen veel op ex
8 oktober 2007 door 1Ouder
Iedereen kent wel een alleenstaande ouder die helemaal alleen een kind opvoedt. Een zware taak waar menig alleenstaande ouder bijna al zijn tijd in steekt. En de politiek maakt het ook niet altijd even makkelijk met nieuwe regeltjes en eisen en vooral minder aandacht voor alleenstaande ouders.
Maar hoe ervaren alleenstaande ouders nu hun eigen leven, doet Den Haag
echt te weinig, redden ze het wel alleen? MVlife vroeg het aan de
single ouders onder onze lezers. Een kleine 850 leden namen de moeite
hun visie over het eenouderschap te delen. Dank daarvoor weer!
We beginnen met de vraag of de single ouders zich überhaupt achtergesteld voelen. Helaas geven maar liefst 27 procent van de mannen en 21 procent van de mannen aan dat ze zich wel degelijk benadeel voelen. Geen goed begin van een onderzoek naar de gelijkheid. Helemaal als je ziet dat de optie 'soms' ook nog eens 31 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen achter zich krijgt. Slechts een op de drie single ouders voelt zich niet achtergesteld of gediscrimineerd. Een teleurstellend kleine hoeveelheid.
Op naar Den Haag
De politieke aandacht voor alleenstaanden, of ze nu een kind hebben of niet, is al jaren teleurstellend laag. Maar hoe laag is die precies voor de alleenstaande ouders? Hier zien we bij de antwoorden een opvallend verschil tussen de mannen en de vrouwen.
"Vrouwen daarentegen kunnen ook de eerste zorg soms moeilijk overlaten aan hun (ex)echtgenoot"
Bij de mannen voelt een op de drie zich genegeerd, bij de vrouwen geeft slechts 16 procent dat antwoord. De vrouwen kiezen namelijk massaal (48%) voor de optie dat het weliswaar niet geheel naar wens is, maar dat het beter gaat dan een aantal jaar geleden, bij de mannen vindt slechts dertig procent dat.
Daten maar!
Op alle datingsites kun je wel aangeven of je wel of geen kinderen hebt. Er zijn zelfs enkele datingsites speciaal voor de single ouders. Maar voelen de ouders zich eigenlijk wel welkom op die datingsites, voelt de alleenstaande ouder zich wel welkom op de datingsites?
Ja, zo blijkt uit de antwoorden. Net iets meer dan de helft van beide seksen voelt zich prima thuis op een datingsite. Ongeveer een kwart denkt dat dat sterk af hangt van de datingsite. Gelukkig voelt slechts zo'n een op de tien zich een beetje genegeerd of helemaal niet welkom op datingsites.
Opvoeden voor mannen zwaar
Of je nu met een ouder of met een dozijn ouders een kind opvoedt, het blijft zwaar. Maar hoe ervaart de single ouder de opvoeding, hoe zwaar ervaren ze hun 'baan'?
Hier komt het grote verschil tussen de mannen en vrouwen bovendrijven. Weliswaar geven ongeveer 4 op de tien mannen en vrouwen aan het wel alleen te kunnen, maar 26 procent van de mannen wordt geholpen door hun ex terwijl slechts 8 procent van de vrouwen hun ex nog bij de opvoeding betrekt. Misschien niet even slim, aangezien de helft van de vrouwen aangeven vaak tijd te kort komen of een tweede ouder echt missen. Bij de mannen geeft maar 28 procent aan dat ze wel wat in tijdsnood komen of een tweede ouder willen hebben.
Een man valt vaker op zijn ex terug bij de opvoeding van een kind dan andersom
Rudolf Hunnik, van huismannen.nl denkt voor dit onderzoeksresultaat wel een reden te weten: "Mannen leunen over het algemeen meer op hun (ex)partners dit omdat de meeste mannen kostwinner zijn of een groot deel van de tijd werken. Daarnaast is de taakverdeling binnen veel gezinnen zo gesteld dat mannen eerder indirect voor de kinderen zorgen. Ze hebben bepaalde taken in het huishouden maar houden zich meer bezig met activiteiten buitenhuis: sporten, met de kinderen dingen ondernemen, etc. Vrouwen daarentegen kunnen ook de eerste zorg soms moeilijk overlaten aan hun (ex)echtgenoot. Maar vaak is een man in de opvoeding niet grootgebracht in zorgtaken en krijgt hij daar ook niet de vrijheid in om het op zijn eigen manier te willen doen."
En dat rollenpatroon lijkt dus ook na een relatiebreuk door te werken.
Met liefde iets laten
De single ouder heeft het dus druk met de opvoeding. Maar moet je ook iets laten omdat je alleenstaande ouder bent was onze volgende, en laatste vraag.
Een volmondig ja kregen we van 44 procent van de mannen en 48 procent van de vrouwen. Maar ze hebben het er voor over. Een kwart van de mannen en 32 procent van de vrouwen geeft ook aan niet altijd te kunnen doen wat ze willen en dat ze dat soms erg jammer vinden. Een kwart van de mannen en veertien procent van de vrouwen merkt nergens iets van en doet wat hij wil doen.
Single ouders tevreden en druk
Het mag duidelijk zijn dat alleenstaande ouders het zwaar hebben. Weliswaar voelen ze zich minder (politiek) genegeerd dan een aantal jaar geleden, nog steeds is er een grote groep die daar niets van merkt. Wat vooral opvalt is dat de vrouwen het allemaal minder extreem zien dan de mannen. Zij merken wel wat van verbetering ten opzichte van een aantal jaar geleden, terwijl de mannen eigenlijk het tegenovergestelde lijken te antwoorden. Een echte verklaring is daar niet voor te vinden.
"Mannen zijn duidelijk minder actief in de opvoeding van hun kind"
Mannen zijn ook duidelijk minder actief in de opvoeding van hun kind. Wat dat betreft zijn de rollen behoorlijk traditioneel. Maar dat komt ook weer omdat tijdens een relatie de rollen ook traditioneel verdeeld zijn. Eens traditioneel, altijd traditioneel lijkt hier het credo.
Maar gelukkig - en dat is misschien wel de belangrijkste conclusie - zijn de meeste ouders wel nog steeds erg blij met hun kind, ondanks dat de kinderen een grotere invloed op hun leven hebben dan ze soms zouden willen.
Bron M/VLife Magazine
Reacties |
Schrijf zelf een reactie |
6 januari 2012 door michelbashir | Hallo, ik ben een alleenstaande vader van een zoontje van 3 jaar. sinds zijn geboorte ben ik verantwoordelijk geweest voor zijn opvoeding, omdat zijn moeder geen tijd of zin had. inmiddels zijn we gescheidien en woont mijn zoontje al 2 jaar bij mij.
Niet alle mannen zijn dus minder actief in de opvoeding van hun kind
Michel |