HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / De Expert
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten6
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

de expert
 
 

Stilstaan bij leven en werk

18 februari 2008

Over de waarde van loopbaanbegeleiding voor alleenstaande ouders

Loopbaanbegeleiding is geen luxeproduct, maar is beter te beschouwen als een soort APK van je levensloopbaan, een bezinning op het evenwicht in leven, gezin en werk. In een éénoudergezin kan dat levensevenwicht wankel zijn. Helderheid over wie je bent en wat je wilt in de verschillende rollen en verantwoordelijkheden, kan helpen het evenwicht (beter) te bewaren.

Als je leven op z’n kop staat, als er dingen gebeuren die je niet zo gewild hebt, of als je dag in dag uit het gevoel hebt geleefd te worden door vragen en behoeften van anderen, kan het veel opleveren om jezelf tijd en ruimte te gunnen om stil te staan bij wie je bent en wat je beweegt. Loopbaanbegeleiding kan daarbij een zinvolle ondersteuning zijn.

Een loopbaantraject kan er grofweg als volgt uitzien:


  • Nu: in het nu ligt de aanleiding, je vraag, behoefte of gemis. Kijken naar jezelf, in je huidige situatie, en die accepteren, hoe moeilijk dat ook is
  • Terugblik: waar kom je vandaan? Hoe heeft je leven er tot nu toe uitgezien, en wat neem je mee aan kwaliteiten, valkuilen, waarden en levensthema’s?
  • Richting voor de toekomst: waar droom je van, wat wil je betekenen in je leven, je gezin en je werk? Wat zegt dat over je huidig leven: wat wil je zo houden, waar wil je verandering in aanbrengen en wat is de eerste stap die je daar morgen voor gaat zetten?


Accepteren hoe het nu is
Als ouder alleen heb je niet alleen te maken met zorgtaken en werkverplichtingen, maar ook met het verdriet en de rouw na het overlijden van een partner, of de verwerking van een scheiding en het vinden van nieuwe verhoudingen met je ex-partner.

Ook als je er bewust voor gekozen hebt om alleen moeder te worden, kan je extra druk ervaren. Niet iedereen begrijpt of waardeert je keuze voor het bewust alleenstaand moederschap, en dat kan ertoe leiden dat je het gevoel hebt, meer dan anderen, dat je je moet bewijzen.

Probeer eens met enige afstand naar je complexe leven te kijken: hoe ziet jouw leven er nu uit, welke rollen, taken en verantwoordelijkheden heb je, hoe ziet je dag-, week- en maandagenda eruit, wat zijn de bezigheden, gedachten of gevoelens die je veel energie kosten, en waar word je vrolijk van? In hoeverre heb je invloed op wat je doet en hoe je iets doet?

Tijd en aandacht nemen om deze vragen te beantwoorden, helpen je om meer zicht te krijgen op waar het in jouw leven knelt, om helder te krijgen wat je vragen, problemen en/of behoeften zijn.

Om (weer) meer grip op je leven te krijgen, is het een voorwaarde dat je eerst je huidige situatie accepteert. Acceptatie betekent niet berusting, je het leven passief laten overkomen. Nee, acceptatie betekent dat je je verzet opgeeft tegen iets wat nu zo is, en wat je voor dit moment niet kunt veranderen.

Acceptatie betekent ook inzien dat alles in het leven twee kanten heeft: geluk en verdriet, vreugde en boosheid, geven en nemen, winnen en verliezen, … Het één bestaat niet zonder het ander.

Wees je wel bewust van de gevoelens die je ervaart over je situatie: je mag boos, verdrietig of angstig zijn, maar accepteer dat het nu niet anders is. Vanuit die acceptatie ontstaat er ruimte voor nieuwe keuzes en heb je weer invloed op je leven.

In contact met jezelf
Mensen functioneren beter als zij hun hart volgen, als zij die dingen doen die bij hen passen, waar ze energie van krijgen, en waar ze plezier en voldoening uit putten.
Als je moe en uitgeput bent, en vooral reageert op alles en iedereen die in welke vorm ook een beroep op jou doet, dan ben je het contact me je eigen hartsverlangen voor een groot deel kwijtgeraakt. Dat maakt je leven zo uitputtend.

Er zijn vele manieren om het contact met jezelf, je kracht, je eigenheid en je verlangens te herstellen. Enerzijds doe je dat door terug te kijken op je leven; anderzijds door vooruit te kijken, te dromen en fantaseren over je toekomst.

Je levensgeschiedenis, de manier waarop jij je als persoon hebt ontwikkeld en de ervaringen die je hebt opgedaan, vormen een bron aan informatie over jezelf. Het gestructureerd kijken naar en analyseren van belangrijke gebeurtenissen en keuzes die je in je leven gemaakt hebt, geeft veel inzicht in jezelf.


  • Welke perioden of momenten in je leven heb je je gelukkig gevoeld? Wat maakte dat je je toen gelukkig voelde?
  • Waar ben je trots op?
  • Heb je bezigheden (gehad) waar je helemaal in op kunt/kon gaan?
  • Wie waren voorbeeldfiguren voor jou, wie bewonder(de) je en waarom?


Op grond van dit soort vragen krijg je helderheid over wie je bent, wat je drijft, waar je kracht, je kwaliteiten en je valkuilen liggen. Welke waarden voor jou belangrijk zijn, waar je energie van krijgt. Je inventariseert zaken waar je ook in de toekomst aandacht, tijd en energie aan wilt besteden, en zaken die je juist achter je wilt laten.

Richtingaanwijzer
Iedereen heeft de verantwoordelijkheid voor zijn of haar leven. Natuurlijk zijn er omstandigheden of gebeurtenissen waar je mee te maken krijgt en waar je geen invloed op hebt (gehad). Toch heb je ook dan een keuze: jij bepaalt hoe je met die omstandigheden omgaat.

Blijf je je slachtoffer voelen of accepteer je je huidige situatie en neem je het leven in eigen hand? Identificeer je je met je gevoelens van verdriet, jaloezie of boosheid, of geef je deze gevoelens een eigen plek en maak je daarnaast ruimte voor nieuwe stappen en een eigen koers? Aan jou de keuze.

Om zelf je leven vorm te kunnen geven en daar energie en voldoening uit te halen, is het van belang om te weten welke kant je op wilt: wat is voor jou van wezenlijk belang, als ouder, als collega, als mens? En hoe geef je die waarde(n) vorm in je leven, je werk en je ouderschap?

Ook hiervoor is een breed scala aan vragen en opdrachten die je helpen bij je zoektocht. Vragen om bij stil te staan zijn bijvoorbeeld:

  • Je wint de loterij, voor het geld hoef je niet meer te werken – wat ga je doen? Hoe ga je je leven invullen? Waarom zo? Wat gaat je dat opleveren?
  • Je viert je 80e verjaardag, alle mensen die in jouw leven belangrijk voor je geweest zijn, zijn er. En ze spreken je toe, over wie jij bent (geweest), wat je voor je omgeving en voor hem/haar in het bijzonder betekent (betekend hebt). Wat zou je willen horen? En van wie? Wat zegt dat over jou en wie je wilt zijn in dit leven?


Door deze vragen tot de diepere lagen te analyseren, zul je komen tot een aantal (5-7) waarden die voor jou van essentieel belang zijn. Je zou deze waarden kunnen samenvoegen in een zin die jouw levensmissie weergeeft.

Of het nu losse begrippen zijn of een missie-statement, ze vormen de richtingaanwijzer voor je beslissingen, voor de keuzes die je vanaf vandaag maakt. Ze geven houvast als je weer bedolven dreigt te raken onder de hectiek van alledag.

Zorg ervoor dat jouw missie, die dingen waar jij het voor doet, ook tastbaar in je leven aanwezig zijn: schrijf ze op en hang ze aan de muur, misschien kun je er een vorm voor vinden, bijvoorbeeld een foto of een tekening die staat voor de richting die je op wilt en je helpt op koers te blijven.

Dat betekent niet dat je leven er morgen compleet anders uit zal zien. Van het schip dat een paar graden van koers verandert, is dat ook niet meteen zichtbaar. Maar uiteindelijk bereikt hij wel een andere bestemming. Een bewust gekozen, eigen bestemming.




Barbara Lammerts van Bueren (1965) is alleenstaand moeder en loopbaanbegeleider. Zij heeft een eigen praktijk in Utrecht: Werk & gezin Loopbaanbegeleiding (www.werk-en-gezin.nl). Daarin ondersteunt zij werkende en werkzoekende ouders bij vragen en twijfels over hun werk en/of de balans werk-gezin. Vanuit haar eigen ervaring heeft zij bijzondere affiniteit met alleenstaande ouders.

Op zaterdag zaterdag 27 september en zaterdag 1 november a.s. organiseert Werk & gezin Loopbaanbegeleiding een bezinningsdag voor alleenstaande ouders.

Een loopbaanadviseur bij jou in de buurt vind je op de website van de beroepsvereniging NOLOC, rubriek Zoek adviseur. (www.noloc.nl)



Boekentips



Ineke van den Berg & A. van Galen
Lopen doe je zelf








A. Hoogendijk
Loopbaanzelfsturing








Carien Karsten
Hart aan het werk










Sarah Napthali
Boeddhisme voor moeders




Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige expert artikelen
30 september 2008Communicatie essentieel voor samengestelde gezinnen
18 februari 2008Stilstaan bij leven en werk
11 oktober 2006Maatschappelijk werkers zijn de specialisten van het dagelijks leven
20 maart 2006Ouderschapsplan: een kans voor kinderen na scheiding
28 februari 2006Een opgeruimd huishouden
7 november 2005Kinderen en Rouw
25 juli 2005Als ouders uit elkaar gaan

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie