HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / De Expert
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten3
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

de expert
 
 

Communicatie essentieel voor samengestelde gezinnen

30 september 2008

Over de weg van verdriet naar verbinding

De nieuwe realiteit
Misschien ben je zelf een alleenstaande ouder en heb je je leven na je (echt)scheiding weer redelijk op orde. Of misschien heb je je partner verloren en heb je na een hele zware periode het gevoel dat je weer aan leven toekomt, in plaats van overleven. Als je dan opnieuw een partner vindt waar je een toekomst mee wilt opbouwen, ziet het leven er ineens anders uit. Je bent opnieuw verliefd en je leven verandert. Het kan zijn dat je nieuwe partner ook kinderen heeft uit een vorige relatie, en vaak is dat ook niet het geval. Hoe dan ook, of je nu besluit de relatie langzaam op te bouwen, een LAT relatie aan te gaan of al snel te gaan samenwonen, je krijgt in elke situatie te maken met de vorming van een nieuw gezin.

Als je verliefd bent zie je het vast niet. Dat dit nieuwe samengestelde gezin is gebouwd op een fundament van verdriet, door het verlies of de (echt)scheiding. Niet alleen voor de volwassenen die hierbij betrokken zijn kan het soms lastig zijn de vorming van een nieuw gezin goed te laten verlopen, vooral voor de kinderen is het een hele verandering. Ineens krijgen ze een stiefmoeder of –vader erbij, misschien ook wel stiefbroertjes en –zusjes. En jij wordt een medeopvoeder (stiefouder) van de kinderen van je partner. Vol vertrouwen bouw je aan je relatie en het gezin.
Totdat je merkt dat....
..... het niet makkelijk is om zonder irritaties of frustraties met je partner over de kinderen te praten
..... het erg lastig is om altijd maar klaar te staan voor je stiefkinderen
..... je te weinig aandacht voor elkaar hebt, de dagelijkse sleur neemt over
..... je zou willen dat hij of zij zich meer met de opvoeding zou bezig houden
..... je zo moe bent en dat je gewoon meer tijd en rust samen met je partner zou willen hebben
..... je eigenlijk anders contact met je (stief)kinderen zou wensen
..... het contact met de andere, biologische ouder nog steeds zo lastig is
..... of erger nog, je weet gewoon niet meer wat je kunt doen om rust te vinden en te vertrouwen in de toekomst samen.

Het is een andere en complexe situatie die tijd, aandacht en heel goed contact vereist.
Krachtige, heldere en opbouwende communicatie vanuit zelfbewustzijn vormt in deze situaties de kern tot het gaan van verdriet naar verbinding.

De complexiteit van het samengestelde gezin
In vergelijking met een “gewoon” gezin, een kerngezin, is er een aantal grote verschillen die het vormen van een samengesteld gezin zo complex maken.
• Het samengestelde gezin is gebouwd op verdriet. Er is altijd een historie, door echtscheiding of verlies van een partner en ouder.
• Iedereen moet weer een nieuw plekje vinden.
• Er worden verschillende culturen samengevoegd.
• De andere ouder blijft aanwezig, op de achtergrond of in gedachten
• Biologische ouders en kinderen hebben een eigen historie, die eerder is gestart dan de huidige partnerrelatie.
• Vaak zijn kinderen onderdeel van twee huishoudens, via een omgangsregeling of co-ouderschap.
• De bloedband tussen biologische ouders en kinderen is vaak bron voor loyaliteitsconflicten tussen kinderen en medeopvoeders en tussen de nieuwe partners.

Vier peilers voor succes
Het opbouwen van een samengesteld gezin duurt gemiddeld zo’n 4 tot 6 jaar. Gebeleken is dat in 60% van de gevallen de partners toch uit elkaar gaan, de fusie is niet gelukt.
Er zijn vier peilers voor het succesvol opbouwen van een samengesteld gezin.

1. Erkenning van de complexiteit.
De complexiteit heeft ondermeer te maken met de grote veranderingen die plaatsvinden bijvoorbeeld in woonomgeving, gezinssituatie, plek in het gezin en financiële aspecten. Het heeft vooral ook te maken met het omgaan met verdriet, teleurstelling en woede en met loyaliteitsconflicten tussen partners en kinderen.

2. Insluiting
Iedereen die met het samengestelde gezin te maken heeft verdient een plek en mag ingesloten worden in het systeem: ex-partners, (ex)schoonfamilie, opa’s, oma’s, iedereen. Je moet het samen doen.

3. Zachtmoedigheid
Hoe kan je zacht omgaan met jezelf, je ex-partner, je nieuwe partner, de kinderen en je omgeving. Hierbij zijn respect, compassie en liefde belangrijke ingrediënten. En hoe kan je moedig omgaan door zaken bespreekbaar te maken, je grenzen stellen en duidelijkheid te geven. Er is moed nodig om hulp te vragen en zaken bespreekbaar te maken.

4. Tijd
Een nieuw samengesteld gezin heeft tijd nodig om aan elkaar te wennen, om de culturen te ontdekken en om gevoelens van verlies te verwerken. Er is tijd nodig om de ‘fusie’ te laten slagen. Met ‘stief-en’ ben je tenslotte nooit klaar, dat duurt de rest van je leven.”

Hoe doe je dat?

Hoe breng je twee culturen, met ieder zijn eigen historie, gewoonten, regels en waarden bij elkaar. Hoe kan je de vier peilers voor succes integreren in je gezin en in je leven?
De sleutel is communicatie. Dat kan je ontwikkelen door inzicht, bewustwording en training.
Op dit gebied kunnen we veel leren van de positieve ervaringen binnen het bedrijfsleven.
In bedrijven en organisaties worden al jaren communicatietrainingen, teamtrainingen en managementtrainingen met zeer veel succes ingezet. De kracht van het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit door workshops, coaching en training is al lang bewezen, niet alleen bij fusie en reorganisatietrajecten. Waarom eigenlijk niet binnen het gezin?
Vaak wordt de stap van steun bij bewustwording, training en ontwikkeling in privésituaties overgeslagen. Alsof het een brevet van onvermogen zou zijn als je binnen je eigen gezin tegen problemen en situaties aanloopt die je niet kunt oplossen en die wel veel spanningen met zich mee brengen.

Leren communiceren
Je kunt leren communiceren om meer rust, begrip en contact binnen je gezin te bereiken door je te ontwikklelen en meer te leren over:
• Je eigen bewuste en onbewuste gedragspatronen en die van anderen, zodat je er doelgericht en respectvol mee om kunt gaan.
• Wat je kunt doen om nog beter contact met de ander te maken.
• Je eigen emoties en hoe die je soms kunnen verzwakken. Je kunt leren je emoties in een vroeg stadium te herkennen en je kunt leren hier effectief mee om te gaan.
• De kracht van versterkende overtuigingen
• Hoe je weloverwogen beslissingen kunt nemen die je steunen jouw doelen voor jezelf en de anderen te bereiken.
• Hoe je vanuit je eigen waarden en met behoud van eigen grenzen respectvol om kunt gaan met de ander.
• Inzicht in invloed: je leert in te zien welk effect jouw gedrag op de ander heeft en hoe je daarmee de ander kan beïnvloeden
• De grenzeloze loyaliteit van kinderen naar hun ouders en hoe je daar mee om kunt gaan.

Een goed functionerend samengesteld gezin biedt ouders en kinderen een fundament om in de toekomst ruimdenkend en flexibel om te gaan met verschillende waarden, culturen en veranderingen, die onlosmakelijk deel uitmaken van onze maatschappij. Dat is het effect van bewuste communicatie!




Kies Smit Trainingen

Als ervaringsdeskundigen spelen Astrid Kies en Ingrid Smit in op een snel groeiende problematiek: de strijd van ouders en stiefouders om snel een harmonieus en evenwichtig gezinsleven te bereiken. Kies en Smit hebben een praktische en doelgerichte training ontwikkeld: “Communicatie binnen het samengestelde gezin”. Deelnemers aan deze training leren op een open, directe, humoristische en ontspannen manier stereotiepe problemen en moeilijkheden te (h)erkennen. Dit geeft altijd ruimte en inzicht om actief te leren en te ervaren om de dingen ook daadwerkelijk anders te gaan doen.
Tijdens de trainingen worden basis patronen en wetmatigheden met betrekking tot gedrag, ontwikkeling en communicatie behandeld, gebaseerd op een aantal bekende methodieken zoals NLP, Systemisch werk en oplossingsgericht werk. Uiteraard worden deze nog duidelijker gemaakt door de vele voorbeelden uit de praktijk en het oefenen met de inzichten en vaardigheden die worden geleerd.

Voor meer informatie zie ook de website van Kies Smit Trainingen www.kies-smit.nl
of kom naar een van de gratis informatieavonden. Tijdens deze avonden kun je kijken, luisteren en voelen en is er ruim gelegenheid om vragen te stellen. Kortom een korte, energieke en leerzame preview van de training, zie ook Informatieavonden


Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige expert artikelen
30 september 2008Communicatie essentieel voor samengestelde gezinnen
18 februari 2008Stilstaan bij leven en werk
11 oktober 2006Maatschappelijk werkers zijn de specialisten van het dagelijks leven
20 maart 2006Ouderschapsplan: een kans voor kinderen na scheiding
28 februari 2006Een opgeruimd huishouden
7 november 2005Kinderen en Rouw
25 juli 2005Als ouders uit elkaar gaan

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie