Nieuwe regels en wetten voor ouders in 2006
28 juli 2006 door 1Ouder
In 2006 veranderen veel regels en wetten. Ook ouders krijgen hiermee te maken. Kijk wat er voor u van toepassing is op www.postbus51.nl.
In het nieuwe jaar worden onder andere de regels kinderbeveiligingsmiddelen in het verkeer aangescherpt, kan men een tegemoetkoming in de schoolkosten ontvangen, en verandert de organisatie van overblijven op de basisscholen van uw kinderen. Niet alleen ouders krijgen te maken met veranderingen. Ook voor werkgevers en werknemers, woningbezitters en huurders en automobilisten, kortom, iedereen in Nederland, gelden in het nieuwe jaar nieuwe regels en wetten.
Door enkele vragen in te vullen krijgt u van de website www.postbus51.nl
alleen de voor u relevante wijzigingen in een overzicht. Vanuit het
overzicht kunt u doorklikken naar uitgebreidere informatie en/of
aanvraagformulieren.
Nieuwe regels in het onderwijs per 1 augustus
Op dit moment genieten de meeste mensen uit het onderwijs, zowel de leraren als de leerlingen van de zomervakantie. In augustus zal het nieuwe schooljaar beginnen. Vanaf dat moment zullen ook een aantal nieuwe regels ingaan. Wellicht verandert er ook iets voor u en uw kind. Postbus 51 heeft de nieuwe regels en veelgestelde vragen voor het nieuwe schooljaar voor u op een rijtje gezet.
Wat is de overheid van plan met de schooltijden in het primair onderwijs?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) legt vanaf augustus 2006 de maximale lengte van de schooldag (5.5 uur) en de huidige urenverdeling tussen de onderbouw en bovenbouw niet meer wettelijk vast. Scholen krijgen hierin meer vrijheid maar hebben nog wel te maken met wettelijke randvoorwaarden.
Wat is de overheid van plan met de tussenschoolse opvang van mijn kind?
Vanaf 1 augustus 2006 is het schoolbestuur verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de overblijf. De school bepaalt in overleg met de ouders de manier waarop dit wordt georganiseerd. U krijgt hiervoor via de medezeggenschapsraad instemmingsrecht. De overheid stelt financiële middelen beschikbaar voor onder andere de ondersteuning van de organisatie van tussenschoolse opvang en de scholing van overblijfkrachten. Lees meer informatie over de nieuwe plannen van de overheid wat betreft de tussenschoolse opvang van uw kind op de website van Postbus 51.
Wat is ouderbijdrage en moet ik die betalen?
Scholen voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs mogen aan de ouders van hun leerlingen een vrijwillige financiële bijdrage vragen voor extra voorzieningen en activiteiten. Basisscholen gebruiken deze bijdrage vooral voor festiviteiten zoals het Sinterklaasfeest en schoolreisjes. Scholen voor voortgezet onderwijs gebruiken deze ouderbijdrage vaak voor aanvullend lesmateriaal, schoolkamp, excursies en culturele activiteiten.
Wanneer zijn de schoolvakanties in 2006 en 2007?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft de data van de schoolvakanties voor de scholen aan. Hierbij gelden voor de korte schoolvakanties adviesdata en zijn de data voor de vakantie in de zomer vastgesteld. Op de website van Postbus 51 kunt u zien wanneer de schoolvakantie in uw regio van start gaan.
Hoeveel moet ik betalen voor het onderwijs?
De wettelijke kosten zijn per schoolsoort anders. Postbus 51 heeft een overzicht gemaakt van deze wettelijke kosten.
Wanneer krijgen studenten studiefinanciering en de ov-studentenkaart?
Studenten krijgen studiefinanciering als ze:
- een voltijdse of duale hbo- of universitaire opleiding volgt;
- een erkende opleiding volgt;
- nog geen dertig jaar bent;
- de Nederlandse nationaliteit hebt;
- een beroepsopleidende leerweg (bol) volgt en achttien jaar of ouder bent (maar nog geen dertig).
Studenten kunnen studiefinanciering en een OV-studentenkaart aanvragen bij de Informatie Beheer Groep.
Hoe kies ik een school voor voortgezet onderwijs voor mijn kind?
Aan het eind van groep 8 krijgt uw kind een schooladvies (onderwijskundig rapport) mee. Dit schooladvies is onder andere gebaseerd op de uitslag van de citotoets, de cijfers die uw kind heeft gehaald, hoe uw kind in de klas is en voor welke vakken hij of zij aanleg heeft.
Met dit schooladvies kunt u samen met uw kind een school uitzoeken.
Welke vakken krijgt mijn kind in de onderbouw van het voortgezet onderwijs?
Tijdens de basisvorming in het voortgezet onderwijs krijgt uw kind les in een aantal vakken die zijn vastgesteld door het ministerie. Deze vakken staan in een overzicht op de website van Postbus 51.
Hoe kies ik een basisschool voor mijn kind?
U wilt een basisschool voor uw kind kiezen. Om dat zo goed mogelijk te doen heeft u informatie over basisscholen uit uw omgeving nodig. Hoe u aan die informatie kunt komen leest u op Postbus 51. Daar staan tips en hulpmiddelen die u kunnen he
lpen bij uw keuze.
Welke vakken krijgt mijn kind op de basisschool?
In de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) staat beschreven wat uw kind in ieder geval op de basisschool moet leren. Het onderwijs brengt uw kind niet alleen feitenkennis bij maar heeft ook tot taak de sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden van uw kind te ontwikkelen.
Meer hierover leest u op de website van Postbus 51. 
ander nieuws |
|
 |