Kind gaat altijd voor bij alimentatie
15 april 2008 door 1Ouder
Er wordt paal en perk gesteld aan de mogelijkheden om het alimentatiebedrag voor kinderen te drukken.
Meer dan de helft van de - meestal - mannen betaalt na een scheiding geen alimentatie voor de kinderen.
Een gescheiden ouder kan het verzorgen van een nieuwe partner of (stief)kinderen niet meer opvoeren als kostenpost.
De Eerste Kamer buigt zich momenteel over het wetsvoorstel dat het Ouderschapsplan regelt. Er staat in dat na een scheiding de kosten voor eventuele nieuwe partners of een nieuwe boot, caravan of auto van vader of moeder niet de kinderalimentatie mogen aantasten. De wet zal gelden voor nieuwe zaken, maar ook voor zogeheten herbeoordelingen.
Alimentatierechters zijn blij met de nieuwe regel. ,,Kinderen heb je voor het leven en het spreekt vanzelf dat je voor hen betaalt, ook als ze bij de andere ouder wonen. Ongeacht je andere wensen,'' zegt rechter Jos Luiten van de werkgroep alimentatienormen van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak. ,,Het komt nogal eens voor dat een vader geen kinderalimentatie kan betalen omdat met allerlei lasten rekening wordt gehouden. De moeder draait dan op voor alle kosten van de kinderen en dat is onrechtvaardig.''
In Nederland krijgen jaarlijks 34.000 minderjarige kinderen te horen dat hun vader en moeder gaan scheiden. In veel gevallen stelt de rechter de hoogte van de alimentatie vast, op basis van draagkracht.
In de rechtszaal houdt justitie nu rekening met bijvoorbeeld woonlasten, vakbondskosten, inrichting van een nieuwe woning, of de kosten van een nieuwe partner. Wat overblijft, is voor de alimentatie.
Naar schatting betaalt meer dan 50 procent geen kinderalimentatie.
Bron: Ad.nl
Reacties |
Schrijf zelf een reactie  |
20 april 2008 door peter_pan | Als je de toelichtingen op dit wetsontwerp leest zie je dat een van de belangrijke redenen voor dit wetsontwerp is het terugdringen van het beroep op de bijstand dat alleenstaande ouders (meestal moeders) doen.
Als je dan ook weet dat dit wetsontwerp bij de vorige kabinetsperiode is teruggetrokken door de regering vanwege te weinig draagkracht in de kamer denk ik dat deze wet geen verbetering gaat brengen.
Ook bij de nieuwe wet zullen er veel vaders zijn die (gedeeltelijk) onder de KA plicht uit zullen komen en er is dan vrijwel geen mogelijkheid meer voor de moeder om op een later tijdstip herziening aan te vragen. In principe sluit deze wet namelijk herziening van KA uit, alleen in zeer specifieke situaties is het mogelijk herziening aan te vragen.
Het is afwachten hoe een en ander uiteindelijk geimplementeerd gaat worden (hoe zit onder andere de tabel in elkaar waarmee de hoogte van KA wordt bepaald)maar ik vrees dat er weliswaar een verschuiving zal plaatsvinden van de onrechtvaardige situaties maar geen verandering in het aantal.
Peter |
15 april 2008 door boogschutter | goeie zaak, ik vind het maar meer dan normaal dat je als vader voor je kind zorgt. |
ander nieuws |
|
 |