HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / Weblog
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten6
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

weblog
 
 

Recept voor het opvoeden van pubers

9 januari 2008

Veertien jarige zoon.
Hij wil anders zijn. Dus hij heeft zijn haar lang, broeken wijd en truien over oversized. Een lange zwarte leren jas waardoor hij er op een afstand ook inderdaad erg anders uitziet. Door zijn toenemende lengte wordt hij regelmatig voor een zestienjarige jongeling aan gezien wat hij natuurlijk als het zo past ten voordele gebruikt. De muziek voorkeur, veelal merkwaardig ogende bands en zangers, is niet om aan te horen. School is bijzaak, zelfs als zijn beoordeling voor kader niveau in gevaar komt. Leraren zijn per definitie stom. En in zijn vrije tijd gaat hij chillen in de stad met een groepje gelijkgestemden. Als hij zou mogen chilt hij in de kroeg want dat is cool en hij kent er iedereen. Boeie! Is zijn houding vaak. Vragen naar zijn huiswerk en voor het donker thuis zijn is kinderachtig. Zijn taalgebruik is bij tijd en wijle verschrikkelijk en als je hem voor de zesde keer vraagt om nu dan toch écht van msn af te gaan staat zijn gezicht op onweer. Ontbijten doet`ie buiten op straat met bij de plaatselijke super gekochte verse witte bolletjes. Brood klaar maken om meenemen is zonde van de tijd die je nog op je bed kan liggen. Slapen is naast chillen het tweede tijdverdrijf. Althans, in de ochtend. In het weekeinde en vakanties begint het leven pas na één uur. En buiten de deur, met achterlating van een spoor vuil wasgoed verspreidt door zijn kamer. Gezien de snelheid waarmee zakgeld en beltegoed er door heen gejaagd wordt, wordt het spaar- en kleedgeld nog niet door hem zelf beheerd. Lekker eten is vooral vet, snel klaar en ongezond. En hij weet het allemaal heus wel…..

Zestien jarige dochter.
Zij gaat met de mode mee. Dus haar truitjes zijn wat aan de korte en koude kant, haar broeken beginnen onder haar navel. Haar schoenen zijn van zomer kwaliteit, wat beslist voor koude voeten moet zorgen, maar ze staan zo leuk. Haar ogen zijn net wat te zwaar opgemaakt en haar lippen glimmen je tegemoet. Nu ze aan het uitgaan heeft geroken zijn alle remmen los. En ze was toch al niet zo sterk in het bewaken van haar grenzen. Of het rekening houden met die van anderen. Bij gebrek aan een betere vrijetijdsbesteding brengt ze haar tijd door in de stad en in veelal in de kroeg. Zó gezellig, dat ze de vriendin met wie ze naar de stad was gegaan alleen naar ons huis laat gaan om een vergeten tasje op te halen. De vriendin is wél op tijd thuis. Met die jongen waar ze mee zoent op die ene foto heeft ze niks hoor! Ze zoenen alleen maar. “En dát is nu het uitgaansleven! “ Aldus de 14 jarige zoon. Msnnen is haar lust en haar leven. Met jongens natuurlijk. Als het even kan oudere dan zij zelf. Houvj staat er. Waar ze natuurlijk niks mee bedoelt, dat zeg je gewoon. Maar dat weet die jongen niet. En als die denkt: “Kip ik heb je!” haakt zij af en fladdert naar de volgende. Haar kamer is in niets meisjesachtig. Of het moet de hoeveelheid make-up en haar kappersspullen zijn die verspreidt ligt tussen het schone en vuile goed. Roken doet ze ook. En stevig. Ook thuis en van haar zelf verdiende centen. Dat was een lange hobbelige weg. Haar centen beheert ze voorlopig maar niet zelf. Haar werk bij de kapsalon vindt ze erg leuk. Die ene dag school….nah…das school.

Achttien jarige dochter.
Die vindt school super belangrijk. De beste van de klas wil ze zijn. Met de hoogste cijfers. En ondanks dat ze hartstikke slim is en goed kan leren baalt ze er toch wel van dat ze toch niet de slimste van de klas is. Ze realiseert zich niet dat een studie medicijnen een zeer lovenswaardig streven is, maar waarschijnlijk wat te hoog gegrepen. En wil er ook niks over horen. En ze heeft nog geen alternatief in gedachten voor als ze uitgeloot wordt. En dat je voor een jaartje tussendoor als au pair in Engeland wat onderzoekend werk moet verzetten is een lastig feit in haar leven. Ze wil ook graag anders zijn. Draagt heersbeestjes oorbellen en zuurstokkleurige kleding boven kisten met kraaltjes aan de veters. Háár kamer is meer dan meisjesachtig. Met zuurstokkleurige wanden met foto`s aan van haar vriendje. Een vriendje waar ze wel héél volwassen dingen mee doet maar waarmee na drie jaar de relatie nog steeds op peuterniveau is. Volwassen wil ze heel graag zijn, maar als het op volwassen gesprekken of handelen aan komt kruipt ze in haar schulp. Elke vorm van sturing of advies ziet ze als een bedreiging. Praktische zaken vult zij perfect in maar als het er echt op aan komt is zij zo gesloten als een oester. Ze zou het liefst vegetarisch eten, en vind het wel irritant dat daar geen rekening mee gehouden wordt. Ze drinkt kruidenthee en eet muesli met melk als ontbijt. Of de brinta die ze op haar eigen kamer bewaart. Over zij die roken en drinken heeft ze een zéér uitgesproken mening. Ze kan erg goed met geld omgaan. Sinds een maand of drie verdient ze voor het grootste deel haar eigen geld. De aanvankelijke sterke aversie tegen een bijbaantje lijkt te hebben plaatsgemaakt voor het genot van de voordelen. Ze spaart voor een vakantie. Hoe haar toekomstplannen gefinancierd moeten worden, daar heeft ze het nog niet over gehad.

Het recept.
Ik zou het écht niet weten. Pubers opvoeden, ik vind verschrikkelijk moeilijk. Vermoeiend ook. Toen ze klein waren, in de peuter en kleuter fase, kon je nog gewoon ‘nee’ zeggen. Zonder al te veel uit te leggen. En dan gebeurde het ook niet. En als je nu ‘nee’ zegt krijg je eerst een waterval ‘ja maars’ om je oren. Gevolgd door allerlei beslist heel goede redenen om van je ‘nee’ een ‘ja’ te maken. Soms liggen Gijs en ik dubbel van het lachen omdat we ook de komische kant van de zaak kunnen zien. En ach….ze worden wel groot! Het gaat wel over en ze gaan het wel snappen. En eerlijk is eerlijk, zo nu en dan zijn het inderdaad goede argumenten en komen tot een afspraak. En over het algemeen is het gewoon gezellig zo met z`n allen. Maar soms begrijp ik de gedachten gang van de kinderen totaal niet. En begrijp ik werkelijk niet waar ze hun gedachten, meningen en standpunten op baseren. Hoe kom je bijvoorbeeld als veertien jarige op het zotte idee om op woensdagmiddag in een kroeg te gaan zitten? En waarom moet je tegen elke jongen die je spreekt zeggen dat je van hem houd? Ze weten nog niet eens wat het is! En hoe komt het, als je graag die ene opleiding wil doen, dat je er verschrikkelijk weinig voor doet? En waarom moet ik elke keer wéér zeggen dat je normaal op die stoel moet gaan zitten omdat we geen zin hebben hem elke keer te repareren, laat staan een nieuwe kopen. En waarom deel jij je toekomstplannen niet met ons? Je woont hier namelijk. We willen ook graag weten hoe het verder zal verlopen. De jeugd heeft het bijvoorkeur helemaal nergens over en ze willen volledig hun eigen gang gaan. Ouders zien ze als één of ander fossiel uit een volledig achterhaalt tijdperk. Met ouderwetse opvattingen. Die zeuren om het zeuren. Ouders begrijpen totaal niet wat het leven inhoud en hebben ook nog eens geen begrip voor hun situatie. Heet zoiets niet een generatieconflict? Maar generatieconflict of niet. Je moet er toch wat mee. Je kan zo`n kind niet los laten en het lekker zelf uit laten zoeken. Zo van ‘zie maar, wat je er van bakt, je komt er vanzelf wel achter.’ Je wilt toch een goede basis meegeven en er evenwichtige jong volwassenen van maken. En heel veel dingen kunnen ze zelf ook wel ontdekken.
Maar zo nu en dan krijg ik de kriebels. Het zijn de extremen waar we ze voor willen behoeden en waar we ze het een en ander over wilt leren. Maar dat is niet zo eenvoudig. Een recept zou soms wel eens handig zijn. Of een naslag werk of zo. Met hoofdstukken als: ”Hoe motiveer ik mijn puber.” Of “Doordringen in het brein van de puber.” Zo`n naslag werk bestaat geloof ik niet echt en elk kind is weer anders. Ik denk dat geduld en communiceren de sleutelwoorden zijn. Persoonlijk ben ik niet heel geduldig, en ben ik beter in de peuter en kleuterfase. ‘Nee’ is ‘nee’ en op tijd je bed in zonder gemaar. Gijs daarentegen is veel rustiger en helpt me vaak de boel te relativeren waardoor de weegschaal aardig in balans blijft. Het zijn natuurlijk nog maar kinderen die wel denken dat ze volwassen zijn, maar het gewoon niet zijn. Maar het vast en zeker zullen worden. Ook zonder recept.


Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige weblog artikelen
9 mei 2012Witte chocolademousse
23 april 2012Wachten...(Loesis een beetje afgeleid...)
10 maart 2012Punt
25 februari 2012Egotripper
19 februari 2012Wat in mijn kop zit zit niet in mijn kont!
18 februari 2012Het mooie seizoen is weer begonnen!
11 februari 2012Te weinig tijd, of te veel boekjes?
6 februari 2012Ladies and gentleman..... Graag uw aandacht voor....
5 februari 2012Help! Ik ben oud! ;-)
28 januari 2012de Boer, Jantje de Boer
1 januari 2012Pieker je net, it kom doch oars
22 oktober 2011Out Of The Box
9 juli 2011Fijne vakantie
30 mei 2011Update
20 maart 2011Ladies and gentlemen....trrrr....! (Tromgeroffel)
28 februari 2011Social media
5 januari 2011Go with the flow
24 november 2010Erg Kip
16 oktober 2010Lastig
12 september 2010Ik heb er alle tijd voor
3 september 2010Maandag onder het mes!
26 juli 2010Koos Werkeloos
15 juni 2010Gras
12 mei 2010Het ultieme relaxen - sauna
5 februari 2010Het zekerst is het onzekere
28 december 2009Gewoon doorgaan
20 november 2009Iets heel anders...
27 oktober 2009Hoe vertel ik het mijn zoon.
17 september 2009Moeder ben je voor je hele leven....
17 augustus 2009Niets went zo snel als luxe
17 juli 2009Wederopbouw
1 juni 2009Even wennen
2 mei 2009`Gewoon` puber of opnieuw losgeslagen?
21 april 2009Dip
23 maart 2009Tijd over, energie voor tien, (te) makkelijk
13 februari 2009Medium
18 januari 2009Krokussen en narcissen
14 december 2008Vier seizoenen
2 december 2008Dag lief....
12 november 2008De chemo is niet aangeslagen
22 oktober 2008Lichtpuntje
4 oktober 2008Gijs is ongeneselijk ziek....
28 juli 2008Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?
21 juni 2008I proudly present....
20 mei 2008Kinderachtig?
28 april 2008Rinus
31 maart 2008...en soms zit het een beetje tegen.
10 maart 2008Bladerdeeg plakt het beste aan de kant waar eerst het velletje zat.
10 februari 2008ff niks
22 januari 2008Kopen hoeft niet. Winkelen is ook leuk.
9 januari 2008Recept voor het opvoeden van pubers
31 december 2007Op naar 2008!
24 december 2007Zinloos geweld - blijf met je tengels van mijn kind af!
26 november 2007De cavia is dood
18 november 2007Loes - `Niet zeuren, doorzwemmen Jantje!`
4 november 2007Loes - Hondenmens
17 oktober 2007Loes - Mijmeringen boven de strijkplank
9 september 2007Loes - Ontucht
18 augustus 2007Loes - Alles weer normaal
21 juli 2007Loes - Een échte vakantie!
23 juni 2007Scrapkoorts - Gijs
3 juni 2007Niks om aan te trekken
24 april 2007Loes - Zorgen
13 maart 2007Loes - Samengesteld gezin perikelen.....de ex-vrouw
12 februari 2007Loes - Aan de korte riem
13 januari 2007Loes - Veranderingen
30 december 2006husseflus - het was een prachtjaar...
11 december 2006Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes
26 november 2006husseflus - de smaak van December...
25 oktober 2006husseflus - eens maar nooit weer.
18 oktober 2006Loes - Dag vriend
26 september 2006husseflus - nieuwe tijden
3 september 2006Loes - Vakantie
27 augustus 2006husseflus - aan de deur wordt niet gekocht!
8 augustus 2006Loes - Hij is kapot! #$%grmbl!#$%^!!
24 juli 2006husseflus - playbackshow
18 juli 2006Loes - Is er leven na de mobiel?
2 juli 2006husseflus - vliegen en doorgaan
26 juni 2006Loes - Ik ben het zat!
11 juni 2006Loes - leuk buurtje
21 mei 2006Loes - Dromen..... ;-)
2 april 2006Loes - Never a dull moment
2 maart 2006Peter - Carnaval
29 januari 2006Loes - Huishouden en huisregels
20 januari 2006Peter - Alleenstaand vaderschap
15 december 2005Loes - Dreumes van éénmetertachtig
3 december 2005Peter - Sinterklaasstress
1 november 2005Loes - Samengesteld gezin: moeilijk of anders?
3 oktober 2005Gijs - `Medewerker Operations Support m/v`
1 september 2005Loes - `Hij is er aan toe.`
7 juli 2005Gijs - Omdat ik het zeg!
1 februari 2005Loes - 3,4,5,6. - Samengesteld in de ruimste zin van het woord
1 september 2004Loes - Echte vrienden
1 juli 2004Gijs - Armpjes
1 juni 2004Loes - Zomervakantie
1 mei 2004Loes - En hoe is dat nu voor de kinderen?
1 april 2004Loes - Hier had ik wel zonder gekund...
1 maart 2004Loes - Kleine jongens worden groot
1 februari 2004Gijs - Eén vader, drie dochters.
1 januari 2004Loes - Gelukkig nieuwjaar!

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie