HomeNieuwsArtikelenDe expertWeblogReizenForumChat
GezinssituatiesBoekenLinksAdressenPollsKalenderOver onsRegistreren

   Home / Weblog
inloggen
wachtwoord vergeten Lees verder
 
Loginnaam
Wachtwoord
Altijd ingelogd blijven
 

zoeken
 
 

 
 

nu online
 
Leden0
Gasten4
Anoniem0
Laatst ingelogd:

forum
 
17-11-2023:
Beachbar 215

08-09-2021:
Birdnesting tijdens de scheiding, een vraag
Was ik weer even

01-06-2017:
Voorstellen

28-05-2017:
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette
Koop kwaliteit paspoort, bestuurder licentie, ID-kaarten, diploma, visa, master kaarten bankbiljette

10-05-2017:
Vakantie berichten plaatsen

25-01-2017:
Ik zoek leuk contact om af en toe leuke dingen doen samen met mijn dochter. Omgeving Groningen.

02-01-2017:
Gezocht happy single moeders voor dagje weg, uitgaan etc.

28-12-2016:
Problemen met Exen

28-10-2016:
Inzichten scheiding

15-09-2016:
Ik sta nog steeds na bijna 4 jaar uit elkaar op de hypotheek

27-06-2016:
Hier ben ik dan..

03-06-2016:
Wie woont er in....

11-04-2016:
Ik ben er eindelijk uit, ik wil scheiden. Maar durf niet, vanwege de kinderen

06-04-2016:
Wat nu..

30-03-2016:
Hulp studiekeuze kind

26-03-2016:
Hoi allemaal

24-03-2016:
Tranenkraantje

17-02-2016:
Alleen staande ouder

09-02-2016:
Even voorstellen

01-02-2016:
Problemen met Forum, OPGELOST??!

26-12-2015:
Eindwerk: op zoek naar BAM`s

23-12-2015:
Whatsapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?sapp gesprek stiefmoeder stiefzoon. Is dit normaal?

24-11-2015:
Hulp nodig, toestemming andere ouder

 

weblog
 
 

husseflus - de smaak van December...

26 november 2006

De smaak van December.

Hebben Jullie dat nou ook? Het is vroeg donker, en in de avond nestel je je heerlijk voor de haard of onder een warm plaid met een paar kaarsjes aan. Je ziet je gezinnetje om je heen zitten en krijgt zin in een warme chocolademelk, de warme decembermaand met alles wat erbij hoort. Mijn jongste dochter heeft een boek dat heet "de smaak van december" en samen zaten we van de week op de bank, lekker warm onder een plaid om te kijken naar al die heerlijke recepten. Wat zullen we eens bakken en koken met de kerst? En ja, we weten het want eerst komt Sinterklaas nog maar toch zijn we al helemaal in de ban van de kerst. Zelf borstplaat maken en marsepein. De geuren opsnuiven uit de keuken. Eigenlijk kunnen we gewoon niet wachten, en hebben we al wat lekkere dingen uitgekozen om te maken. Aankomende week maar alvast de ingrediënten halen voor al dat lekkers, en in de ochtend sta ik graag een uurtje eerder op om heerlijke breekbroodjes zelf te bakken. Het water loopt ons nu al in de monden als ik zo met mijn kinderen aan het filosoferen ben. Zuchttt, nog even wachten. Even kijk ik weer vanonder mijn warme plaid de woonkamer in, en ik voel zoveel warmte...een echt gelukkig gevoel dat ik zo een fijn gezinnetje heb. We praten en dromen verder over December.

We kunnen wel een voorproefje nemen om ideeën op te doen, en zo zijn we dus al meerdere malen naar een paar kerstshows geweest. Ondertussen heb ik er al een stuk of acht gezien de één nog mooier dan de andere. Mijn oudste dochter is helemaal fan van de kerstmarkten en wil kosten wat het kost elke keer mee. De jongste heeft het soms te druk met andere dingen, maar ook zij heeft al kerst babyballen gezien voor het kindje van haar. En samen met mijn kids en soms vrienden struin ik zo van het één naar het ander. "mam, dit is een leuk idee voor onze boom" hoor ik, en ik denk: "yes die meid (mijn oudste) heeft precies dezelfde smaak dan ik." Mijn jongste gaat meer voor de pastelkleurtjes. Maar de prijzen voor alle mooie spulletjes reizen ook de pan uit. Uiteraard wil ik een andere kleur weer dan vorig jaar. En mijn rode collectie heb ik tijdelijk uitgeleend aan een kennis die nu in de roodfase zit. Ik vind het bruine, mocca en roomkleurige zo mooi. Het doet me denken aan pure chocolaatjes, cappuccino en wit schuimgebak. En zo sta ik even in de winkel met gesloten ogen te genieten omdat deze kleur ballen en accessoires wel heel erg aan sluiten op alle lekkere hapjes en drankjes. Jaaa, ik wil bruine ballen die zo zoet zijn als chocolade, roomwitte ballen die proeven als een dot slagroom op de chocomelk, en dit alles met een vleugje moccasmaak erin. Vreselijk vind ik die clownneske kleuren, met veel narren en kussens in de bomen in allerlei vormen en maten, maar vooral heel vele en...hele felle kleuren door mekaar. Ik zeg tegen mijn dochter: "het lijkt net op carnaval in Rio." En onbewust vraag ik mezelf af of ik nou saai ben met mijn natuurtint-hype, maar ben toch tevreden erover. En zo speculeren we een tijdje door en besluiten we dat we sommige dingen makkelijk zelf kunnen maken.

S'avonds, net voor het schemer en na het sluiten van de tuincentra's gaan we een eindje wandelen in het park/bos. Met een paar man, kennissen en kinderen lopen we daar met zakken om hout te sprokkelen. Takjes wel te verstaan. Ik ga een frame maken voor boven de tafel wat ik dan met mooie linten ophang. Bij de bouwmarkt heb ik al een mooie lange lat gehaald, er een sierrand langs gemaakt en verstek gezaagd zodat er een rechthoek is ontstaan. Daarop wil ik dus allemaal takjes bevestigen waar ik dan oa. kerstballen aan kan hangen. En zo lopen we dus daar in het bos tussen de bomen te zoeken, en vinden de mooiste takjes. Eén van ons draagt een tasje met plastick bekers en drinken en na een uurtje gaan we aan de eendenven zitten op een bankje om wat te drinken en te rusten. We genieten van een paar mensen die nog in het bos wandelen met hun honden. Het zijn echt speelse rakkers die met behoorlijke takken aan komen springen. Eén van ons roept al dat ze wel mee mogen helpen sprokkelen. Vervolgens gaan we weer op pad en als we thuiskomen gaan we eerst lekker opwarmen, cappuccino en warme chocomelk drinken om vervolgens de takjes op de tafel te leggen. Eerst moeten de takken een tijdje drogen, al zijn ze bijna niet vochtig. En wat we in het bijna donker niet zagen, maar wat wel tevoorschijn komt onder het felle licht van de lamp boven de tafel, is een lading kleine diertjes die uit de takjes kruipen. Het lijken pissebedden en oerwurmen. Ieksss dat is even schrikken en ik krijg er helemaal jeuk van. Voorzichtig til ik elk takje op en ook de andere helpen mee met een benepen gezicht. Met een megavaart wordt de stofzuiger uit de kast gehaald en zuigen we de beestjes stuk voor stuk op. Het wordt echt een spelletje beestjes vangen whahah, en ik hoor om me heen geroep...daar, en pak hem, kijk daar kruipt er weer eentje. De één krijst nog harder dan de ander en telkens barsten we in lachen uit. Wij moesten zo nodig takjes verzamelen. Ach, je moet de natuur ook liefhebben nietwaar...maar toch hou ik er niet van binnenshuis en mogen ze met de stofzak van de stofzuiger mee naar de containerbak. De volgende dag gaan we aan de slag, lijmpistooltjes worden uit de kast gehaald met een lading patronen en een spuitbus witte verf. En zo onstaan er een paar hele mooie frames met mooie takken in een prachtige roomwitte kleur. Yesss, dit ga ik over een week of twee aan mijn plafond hangen boven de tafel met mooie ballen eraan en prachtige stof erom gedrappeerd. Maar tot die tijd mogen ze nog even rusten in de kelder...misschien kruipt er nog een witte pissebed uit al denk ik dat dat onmogelijk is.

Mijn hele gezin vind dus de decembermaand de mooiste maand van het jaar. Toen de kinderen nog klein waren was het altijd groot feest met Sinterklaas. Dan nodigde ze vriendjes uit. Eerst schminkte ik ze als zwarte Piet en kregen ze van crépepapier of stof een eigen gemaakte cape om, daarna bakte ik samen met ze pepernootjes en versierde we speculaaspoppen met glazuur en suikergoed. Dan las ik een sinterklaasverhaal voor en daarna deden we wat pepernoten verdelen over papieren zakjes en gingen we in optocht door de straat om ze uit te delen. En wellicht over een paar jaar als de kleine van mijn jongste dochter naar de kleuterschool gaat vieren we dat weer zo. Echter voor nu is het kerst. Mooie cadeautjes onder de boom. Vanaf de advent elke avond een mooi kerstverhaal. Vier zondagen achter mekaar een kaars aansteken in de adventkrans. En met kerst trekken we de ploppers open voordat we gaan eten, waar we dan de kroontjes uit halen en allemaal met een kroon aan tafel zitten te smullen. Vaak zingen we samen liedjes en speelt mijn oudste dochter op het keyboard, en pakken we daarna de pakjes uit. Het is altijd een hoop gelach, want vaak zingen we te snel als zij speelt, en gaan we uiteindelijk langzamer zingen waarop zij nog langzamer gaat spelen...en zo eindigen we vaak in een lied in slow motion en ligt iedereen in een deuk en wordt de wc platgerend omdat we allemaal denken een beginnende vorm van incontinentie te krijgen.

Dus...

Kom maar op december, ons gezinnetje kijkt vol verwachting naar jou uit.

Wil iedereen bij deze alvast een warme, en vooral liefdevolle decembermaand toewensen, met mooie dagen van het begin tot het einde.

Lieve groetjes van Husseflus.


Reacties
Schrijf zelf een reactie Reageer
Nog geen reacties


overige weblog artikelen
9 mei 2012Witte chocolademousse
23 april 2012Wachten...(Loesis een beetje afgeleid...)
10 maart 2012Punt
25 februari 2012Egotripper
19 februari 2012Wat in mijn kop zit zit niet in mijn kont!
18 februari 2012Het mooie seizoen is weer begonnen!
11 februari 2012Te weinig tijd, of te veel boekjes?
6 februari 2012Ladies and gentleman..... Graag uw aandacht voor....
5 februari 2012Help! Ik ben oud! ;-)
28 januari 2012de Boer, Jantje de Boer
1 januari 2012Pieker je net, it kom doch oars
22 oktober 2011Out Of The Box
9 juli 2011Fijne vakantie
30 mei 2011Update
20 maart 2011Ladies and gentlemen....trrrr....! (Tromgeroffel)
28 februari 2011Social media
5 januari 2011Go with the flow
24 november 2010Erg Kip
16 oktober 2010Lastig
12 september 2010Ik heb er alle tijd voor
3 september 2010Maandag onder het mes!
26 juli 2010Koos Werkeloos
15 juni 2010Gras
12 mei 2010Het ultieme relaxen - sauna
5 februari 2010Het zekerst is het onzekere
28 december 2009Gewoon doorgaan
20 november 2009Iets heel anders...
27 oktober 2009Hoe vertel ik het mijn zoon.
17 september 2009Moeder ben je voor je hele leven....
17 augustus 2009Niets went zo snel als luxe
17 juli 2009Wederopbouw
1 juni 2009Even wennen
2 mei 2009`Gewoon` puber of opnieuw losgeslagen?
21 april 2009Dip
23 maart 2009Tijd over, energie voor tien, (te) makkelijk
13 februari 2009Medium
18 januari 2009Krokussen en narcissen
14 december 2008Vier seizoenen
2 december 2008Dag lief....
12 november 2008De chemo is niet aangeslagen
22 oktober 2008Lichtpuntje
4 oktober 2008Gijs is ongeneselijk ziek....
28 juli 2008Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?
21 juni 2008I proudly present....
20 mei 2008Kinderachtig?
28 april 2008Rinus
31 maart 2008...en soms zit het een beetje tegen.
10 maart 2008Bladerdeeg plakt het beste aan de kant waar eerst het velletje zat.
10 februari 2008ff niks
22 januari 2008Kopen hoeft niet. Winkelen is ook leuk.
9 januari 2008Recept voor het opvoeden van pubers
31 december 2007Op naar 2008!
24 december 2007Zinloos geweld - blijf met je tengels van mijn kind af!
26 november 2007De cavia is dood
18 november 2007Loes - `Niet zeuren, doorzwemmen Jantje!`
4 november 2007Loes - Hondenmens
17 oktober 2007Loes - Mijmeringen boven de strijkplank
9 september 2007Loes - Ontucht
18 augustus 2007Loes - Alles weer normaal
21 juli 2007Loes - Een échte vakantie!
23 juni 2007Scrapkoorts - Gijs
3 juni 2007Niks om aan te trekken
24 april 2007Loes - Zorgen
13 maart 2007Loes - Samengesteld gezin perikelen.....de ex-vrouw
12 februari 2007Loes - Aan de korte riem
13 januari 2007Loes - Veranderingen
30 december 2006husseflus - het was een prachtjaar...
11 december 2006Loes: Ouderdomskwaaltjes en jeugdpuistjes
26 november 2006husseflus - de smaak van December...
25 oktober 2006husseflus - eens maar nooit weer.
18 oktober 2006Loes - Dag vriend
26 september 2006husseflus - nieuwe tijden
3 september 2006Loes - Vakantie
27 augustus 2006husseflus - aan de deur wordt niet gekocht!
8 augustus 2006Loes - Hij is kapot! #$%grmbl!#$%^!!
24 juli 2006husseflus - playbackshow
18 juli 2006Loes - Is er leven na de mobiel?
2 juli 2006husseflus - vliegen en doorgaan
26 juni 2006Loes - Ik ben het zat!
11 juni 2006Loes - leuk buurtje
21 mei 2006Loes - Dromen..... ;-)
2 april 2006Loes - Never a dull moment
2 maart 2006Peter - Carnaval
29 januari 2006Loes - Huishouden en huisregels
20 januari 2006Peter - Alleenstaand vaderschap
15 december 2005Loes - Dreumes van éénmetertachtig
3 december 2005Peter - Sinterklaasstress
1 november 2005Loes - Samengesteld gezin: moeilijk of anders?
3 oktober 2005Gijs - `Medewerker Operations Support m/v`
1 september 2005Loes - `Hij is er aan toe.`
7 juli 2005Gijs - Omdat ik het zeg!
1 februari 2005Loes - 3,4,5,6. - Samengesteld in de ruimste zin van het woord
1 september 2004Loes - Echte vrienden
1 juli 2004Gijs - Armpjes
1 juni 2004Loes - Zomervakantie
1 mei 2004Loes - En hoe is dat nu voor de kinderen?
1 april 2004Loes - Hier had ik wel zonder gekund...
1 maart 2004Loes - Kleine jongens worden groot
1 februari 2004Gijs - Eén vader, drie dochters.
1 januari 2004Loes - Gelukkig nieuwjaar!

 

   
   

Steun Stichting 1Ouder: bankrekeningnummer 341631892 o.v.v. donatie